Logo
(Po-Pá, 9 - 14 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 600 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu
Nepropásněte novinky, akce a slevy!

Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

Speciální dárky které nemají konkurenci

Nasbírejte inspiraci mezi dárky pro muže, nebo prohlédněte kategorii s dáreky pro ženu . Staráme se aby byla nabídka dárků stále originální a tak se můžete spolehnout, že dárky z darkolandia.cz zaručeně potěší. Dárky přehledně rozdělené do kategorií podle příležitostí (dárky k narozeninám, svátek, výročí nebo Vánoce...), druhu ( hrnky,mýdlové květy, vtipné dárky...), nebo zájmů (relaxace, auta, rybaření...) vám usnadní výběr a ušetří čas. Zhotovujeme také dárky pro firmy a originální  dárky na zakázku.

🎁 Nejlepší dárky ke každé příležitosti přehledně na jednom místě

Využíváme služeb ověřených dopravců

Zobrazit zdrojový obrázek

NOVINKA: Rychleji a bez občanky – Česká pošta spouští výdej balíků na kódZa  krásnější Vimperk | Za krásnější Vimperk

Jak nás hodnotí zákazníci

darkolandia.cz na Firmy.cz

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Skvělý recept na velikonoční mazanec
30.03.2023

Skvělý recept na velikonoční mazanec

Výborný hutný mazanec s mandlemi

Recept na opravdu chutný mazanec plný skvělých ingrediencí. Pokud patříte mezi ty, co dávají přednost pevnému a hutnému mazanci, který je plný mandlí, rozinek, másla a voní po rumu, musíte zkusit tento recept. Výhodou je, že skvěle drží tvar a nestane se vám z něj při pečení neforemná placka. 

Suroviny

  • hladká mouka 230 g
  • polohrubá mouka 100 g
  • droždí 20 g (1/2 kostky)
  • mléko (vlažné) 115 ml
  • cukr 60 g
  • vanilkový cukr 1 sáček
  • máslo (změklé) 70 g
  • sůl 4 g
  • citronová kůra 5 g
  • vejce 1 ks
  • sušené rozinky (namočené v rumu) 50 g
  • loupané mandle (nasekané) 50 g
  • mandlové plátky (na posypání)
  • vejce (rozšlehané, na pomazání)

Postup přípravy:

  1. Do mísy smíchejte obě mouky, udělejte uprostřed důlek do kterého vlijete 2/3 vlažného mléka a přidejte rozdrobené droždí.
  2. Přidejte lžičku cukru, zasypte střed jemnou vrstvou hladké mouky a nechte vzejít kvásek. (Kvásek může vytvořit i mimo zadělávací mísu. Jak je kdo zvyklý) 
  3. Přidejte všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Nakonec vmíchejte hrozinky (slijte z nich nejprve rum) a mandle a těsto nechte 30 minut odpočinout. 
  4. Těsto vytvarujte do bochánku, dejte na plech a na teplém místě a zakryté utěrkou nechte kynout minimálně jednu hodinu (čas je velmi proměnlivý, záleží na teplotě, někdy může těsto kynout hodinu, jindy tři).
  5. Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět. Vykynutý bochánek potřete vajíčkem, posypte mandlemi a nahoře do kříže rozstřihněte/rozřízněte. Pečte 40–50 minut na 160 °C.

Velikonoční mazanec recept

Kde se vůbec vzal velikonoční mazanec? 

Každý správný křesťan by vám řekl, že Velikonoce jsou vůbec jedním z nejdůležitějších křesťanských svátků. Pro ostatní to jsou především svátky, které souvisí s vítáním jara, setkáváním rodin, pečením dobrot a držením tradic bez ohledu na víru. Ač se dodržuje spoustu zvyklostí už od Zeleného čtvrtku (muži možná pomyslí na zelené pivo) vše vrcholí na Velikonoční pondělí kdy chodí chlapci a chlapy na koledu. Důvodem je vyšlehat ženy čerstvou pomlázkou, aby jim prostřednictvím čerstvých proutků z vrby dodali zdraví, sílu a mládí. Z tento čin je ženy a dívky odměňují kraslicemi, sladkostmi, penězi, a ty starší i panákem alkoholu. Zajímaví tipy na drobné dárky k velikonocům najdete i na našem e-shopu. 

Samotná tradice pečení velikonočních mazanců je datovaná už z přelomu 15. a 16 století, kdy tento sladký pokrm rozdávali mniši o Velikonocích  chudým. Původně jen kynutý bochánek bez cukru, do kterého se přidávala smetana a pár rozinek se postupně přepracoval na mazanec který dnes známe. 

Do dnešního dne je také zvykem udělat do bochánku nožem kříž, který má především připomenout že je chleba boží dar. Křížek se dělá do syrového těsta po nakynutí. Kdo křížek do těsta nedělá by měl vědět, že má tato tradice i svou praktickou stránku. Naříznutým otvorem utíká z těsta přebytečná pára a bochánek by vám tak při pečení neměl prasknout. 

Jak vzniklo slovo mazanec?

Samotné slovo mazanec vzniklo od posvěcení knězem - tedy svatého pomazání. Velikonoční bochánek se totiž pekl na Bílou sobotu aby ho pak každá hospodyňka mohla vzít na nedělní mši kde jej kněz posvětil. Z těchto dob se dochovala slova jako pomazanec x mazanec. 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

Dárkolandia - Opravdu originální dárky pro muže a ženy

Široký výběr originálních dárků na jednom místě za rozumnou cenu. Tipy na nejlepší dárky a další dárkové zajímavosti. Vtipné i tradiční dárky pro muže, oblíbené dárky pro ženy, licenční dárky pro děti, dárky pro firmy, dárky do domácnosti, dárky k narozeninám, svátku, svatbě i vánocům přehledně rozdělené do kategorií podle příležitosti, zálib nebo druhu. Nevíte si rady? Kontaktujte nás prosím. Rádi Vám pomůžeme vybrat ten nejlepší dárek, se kterým zaručeně vykouzlíte úsměv na tváři.

Proč nakoupit dárky zrovna u nás?

Objednávky expedujeme okamžitě z vlastního moderního skladu a tak máte jistotu, že objednané zboží dorazí už do 48 hodin. Přidejte se k našim spokojeným zákazníkům. Pořiďte si nejkrásnější dárky pro rodinu i přátele hezky z pohodlí domova a ušetřete čas i peníze. 

Těšíme se na spolupráci...

Kde nás najdete

Vyšehrad 156

381 01 Čeký Krumlov

Tel.: 606 066 717

 
Zavolejte nám
(Po-Pá, 9 - 14 hod.)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz